Vorig jaar waren er 55.000 woninginbraken: dit kun je er tegen doen

woninginbraak cijfers beveiliging alarmsysteem app

Een inbraak? Dat gebeurt me niet. Veel mensen denken zo, en dat is misschien maar goed ook. Het is immers niet fijn om van huis te gaan en bang te zijn dat er bij je wordt ingebroken. Er is alleen één probleem: cijfers van het CBS laten zien dat woninginbraken in de top 3 van meest voorkomende diefstallen staan (na fietsendiefstal en auto-inbraken).

In 2016 werd er maar liefst 55.705 woninginbraken geregistreerd. Als je bedenkt dat Nederland 7,7 miljoen huishoudens telt, kun je dus stellen dat in een jaar tijd in 7 op de 1000 huizen is ingebroken. Daarbij is het risico in stedelijke gebieden groter: volgens cijfers van de politie werd er daar 48 procent vaker ingebroken dan op het platteland. De meeste inbraken vinden plaats in arme buurten: 22 procent vaker dan gemiddeld. Juist de rijkste buurten staan op de tweede plek, met een inbraakcijfer dat 12 procent hoger ligt dan het dan gemiddelde.

Daar komt bij dat de kans op een woninginbraak de komende maanden weer groter wordt. Volgens de politie vindt 60 procent van de inbraken plaats in de wintermaanden (tussen oktober en maart). Ook al vinden er regelmatig inbraken bij daglicht plaats, blijken inbrekers het liefst te opereren in het donker.

Inbraak voorkomen met je buren

Gelukkig kun je er wat aan doen. Uit onderzoek is gebleken dat er minder inbraken plaatsvinden in wijken waar buren samen een WhatsApp-preventiegroep zijn gestart. Combineer dat gegeven met het feit dat je tegenwoordig voor weinig geld een alarmsysteem aanschaft.

Neighbour Secure zorgt er voor dat er bij een alarmmelding direct een bericht wordt verstuurd naar de buren die je daarvoor hebt uitgenodigd. Zij kunnen dan een kijkje nemen om te controleren of alles veilig is en via de app snel reageren of de politie bellen.

Op deze manier kan Neighbour Secure een preventieve werking hebben, zeker als je op straat met een bordje duidelijk maakt dat de buren samen zorgen voor een veilige buurt. Mocht er desondanks toch bij je worden ingebroken is de kans groot dat de dief wordt gesnapt. Dit alles zonder veel geld kwijt te zijn aan een dure monteur of een prijzig abonnement op een alarmcentrale.

Neighbour Secure testen

Voor €6,95 per maand kun je met een gerust hart je huis verlaten, wat de cijfers ook zeggen. Probeer het zelf uit: de eerste maand betaal je bij Neighbour Secure geen abonnementskosten. Na die maand kun je kosteloos opzeggen, je zit nergens aan vast.